ANTİOKSİDAN KAYNAĞI OLARAK BAZI TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Abstract views: 3151 / PDF downloads: 2466Keywords:
Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Tıbbi Bitkiler, Aromatik Bitkiler, FlavonoidlerAbstract
Antioksidanlar serbest radikallerin etkilerini yok edici sistemlerdir. Günümüzde, sentetik antioksidanların güvenilirlikleri üzerinde artan endişelerden dolayı tıbbi ve aromatik bitkilerden doğal antioksidanların elde edilmesi üzerine sağlık ve gıda endüstrisinin giderek artan bir ilgisi oluşmuştur. Tıbbi ve aromatik bitkiler; insanlık tarihinin başlangıcından itibaren gıda, ilaç, kozmetik ve baharat gibi birçok kullanım amaçları olan bitkilerdir. Son yıllarda doğal antioksidan kaynağı bitkilere olan ilgi fazlasıyla artmış ve bu nedenle de tıbbi ve aromatik bitkilerin doğal antioksidan kaynağı olarak kullanımlarını araştıran çalışmaların sayısı da gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.Bu konuda yapılan çalışmalar, tıbbi ve aromatik bitkilerin, yüksek düzeyde antioksidan aktiviteye sahip çok sayıda fitokimyasal bileşikleri içerdiğini göstermiştir. Bu bileşiklerden özellikle fenolikler, tıbbi bitkilerin toplam antioksidan aktivitelerinde önemli rol oynayan sekonder metabolit grubu olarak öne çıkmaktadır. Nitekim, yapılan araştırmalarda tıbbi ve aromatik bitkilerin toplam fenolik madde içeriğiyle antioksidan kapasiteleri arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu makalede de gün geçtikçe önemi artan bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan aktivitelerinden bahsedilmiştir.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.