GIDA AMBALAJ SİSTEMLERİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR: AKILLI AMBALAJ SİSTEMLERİ
Abstract views: 2037 / PDF downloads: 1867Keywords:
Akıllı Ambalajlama, Aktif Ambalajlama, Gıda Güvenliği, Halk SağlığıAbstract
Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlanması ve/veya tüketilmesine kadar geçen sürede başvurulan bir takım önlemlerle gıdaların halk sağlığı bakımından güvenilir hale getirilmesi ve bu durumun sürdürülmesi, gıda güvenliği anlayışı ve tüketicilerin beklentisi açısından günümüzde oldukça önem arz etmektedir. Bu bağlamda geleneksel ambalajlama metotları ile tüketicilerin değişen beklentilerini karşılamak ve gıda güvenliği risklerini en aza indirmek artık mümkün olmamaktadır. Geleneksel ambalajlama metotlarının raf ömrünü uzatma ve gıda güvenliğini sağlama noktasında bazı kısıtlamaları vardır. Geleneksel ambalajlama tekniklerine alternatif olarak aktif ve akıllı ambalaj sistemlerinden oluşan yenilikçi yaklaşım ile gıdaların raf ömrü uzatılarak halk sağlığı korunurken, gıdaya albeni katılarak da alternatiflerine göre önemli avantajlar sağlanmaktadır. Bütün bunlara karşın akıllı ambalajlamaya ilişkin tüketici algısının zayıf olması, akıllı ambalaj atıklarının geri dönüşüm sistemleri ile yeniden kullanılabilmesindeki zorluklar ve firmaların yeni teknolojiler satın almadaki isteksiz tutumları ülkemizde ve dünya genelinde bu sistemlerin gelişmesindeki en büyük engellerdendir. Fakat artarak devam eden araştırmalar ile bu algıların ortadan kalkacağına inanılmaktadır. Bu makalede akıllı ambalaj sistemlerinden olan göstergeler, barkodlar, radyo frekansı tanımlama cihazları (RFID) ve sensörler tanıtılarak ülkemiz ve dünya genelindeki yasal durumu, zayıf ve gelişime açık yönleri hakkında bilgi verilmiştir.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Turkish Journal of Scientific Reviews
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.