ETLERDE BAYAT LEZZET

Abstract views: 321 / PDF downloads: 203

Authors

  • Tahir Yılmaz Selcuk University Faculty of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene and Technology
  • Ahmet Güner

Keywords:

Et, bayat lezzet, lezzet azalması

Abstract

WOF (warmed over flavor) terimi etlerde arzu edilmeyen lezzetin hızlı gelişimini tarif etmek için kullanılmaktadır. Et ve ürünlerinde arzu edilmeyen lezzetin oluşmasından sorumlu ana mekanizmalardan birisi lipit oksidasyonudur. Hücre zarının bileşeni olan fosfolipitlerin oksidasyonunun WOF gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. Gelişimi günlerce süren lipit oksidasyonuna göre daha kısa sürede şekillenmektedir. WOF, pişirildikten sonra buzdolabında depolanan etlerin tüketim öncesi ısıtılması sonucu acı, bayat, küflü şeklinde algılanabilmektedir. Et ve ürünlerinde WOF gelişimiyle birlikte açığa çıkan bozunma ürünleri et lezzetinin gelişimine engel olmakla birlikte, hücre fonksiyonlarını etkilemesiyle halk sağlığı sorunlarına da (örn., kanser, kalp damar hastalıkları) sebep olmaktadır. Bu derleme, et ve ürünlerinde oluşan WOF için genel bir bakış açısı sunmaktadır.

Downloads

Published

2021-10-17

How to Cite

Yılmaz, T., & Güner, A. (2021). ETLERDE BAYAT LEZZET. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 14(2), 188–201. Retrieved from https://derleme.gen.tr/index.php/derleme/article/view/373

Issue

Section

Articles