ETLERDE BAYAT LEZZET

Özet Görüntüleme: 342 / PDF İndirme: 220

Yazarlar

  • Tahir Yılmaz Selcuk University Faculty of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene and Technology
  • Ahmet Güner

Anahtar Kelimeler:

Et, bayat lezzet, lezzet azalması

Özet

WOF (warmed over flavor) terimi etlerde arzu edilmeyen lezzetin hızlı gelişimini tarif etmek için kullanılmaktadır. Et ve ürünlerinde arzu edilmeyen lezzetin oluşmasından sorumlu ana mekanizmalardan birisi lipit oksidasyonudur. Hücre zarının bileşeni olan fosfolipitlerin oksidasyonunun WOF gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. Gelişimi günlerce süren lipit oksidasyonuna göre daha kısa sürede şekillenmektedir. WOF, pişirildikten sonra buzdolabında depolanan etlerin tüketim öncesi ısıtılması sonucu acı, bayat, küflü şeklinde algılanabilmektedir. Et ve ürünlerinde WOF gelişimiyle birlikte açığa çıkan bozunma ürünleri et lezzetinin gelişimine engel olmakla birlikte, hücre fonksiyonlarını etkilemesiyle halk sağlığı sorunlarına da (örn., kanser, kalp damar hastalıkları) sebep olmaktadır. Bu derleme, et ve ürünlerinde oluşan WOF için genel bir bakış açısı sunmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2021-10-17

Nasıl Atıf Yapılır

Yılmaz, T., & Güner, A. (2021). ETLERDE BAYAT LEZZET. Türk Bilimsel Derleme Dergisi, 14(2), 188–201. Geliş tarihi gönderen https://derleme.gen.tr/index.php/derleme/article/view/373

Sayı

Bölüm

Articles