PEYNİR BENZERİ ÜRÜNLERDE İNOVATİF YAKLAŞIMLAR: İMİTASYON PEYNİR
Abstract views: 662 / PDF downloads: 729Keywords:
imitasyon, peynir, üretim, teknolojiAbstract
İmitasyon peynir; süt yağı, süt proteini ya da her ikisinin kısmen ya da tamamen süt bazlı olmayan bileşenler ile yer değiştirmesi sonucu üretilen peynir benzeri ürünler olarak tanımlanmaktadır. Bu ürünler, analog peynir ya da ikame peynir olarak da adlandırılmaktadır. Bu peynirin üretim parametreleri; karışımın formülasyonu, proses koşulları (sıcaklık, mekanik kesme, üretim süresi ve karıştırma etkisi gibi) ve üretim sonrası soğutma hızını kapsamaktadır. İmitasyon peynir; üretiminin daha basit olması, düşük üretim maliyetleri, özelleştirilmiş tekno-fonksiyonel özellikleri ve özel tüketici grupları için tercih edilebilir olması nedeniyle sürekli artan piyasa değerine sahiptir. Son yıllarda süt endüstrisi, değişen yaşam tarzı, artan tüketici beklentileri ve tüketim alışkanlıkları nedeni ile yeni peynir benzeri ürünlere ve işlevselliklerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Bu derlemede, imitasyon peynirin üretim prosesi ve formülasyonu hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Turkish Journal of Scientific Reviews
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.