Türkiye Organik Bitkisel Üretim Verileri ve Değerlendirilmesi
Abstract views: 32 / PDF downloads: 15Keywords:
Organic farming, plant production, producer, supportAbstract
Organic farming is a form of agricultural production put into practice in order to eliminate the threats posed by the overconsumption of natural resources and the extensive use of inputs. This study analyzes the current situation of organic farming in Turkey, number of products by years, production areas, amount, organic production supports, certification bodies, imported and exported organic plant products and organic farmers’ markets’ situation by years based on the data of the General Directorate of Plant Production. The number of products increased from 150 in 2002 to 225 in 2016. Likewise, the number of organic farmers increased from 12.428 in 2002 to 45.991 in 2016. In 2002, the amount of production and the surface area of production were 310.125 tons and 89.827 ha, respectively. In 2016, however, the amount of production and the surface area of production increased to 1.627.106 tons and 379.042 ha, respectively In 2017, the amount of financial support was 100 Turkish Liras per decare for organic fruits and vegetables and 30 Turkish Liras per decare for field crops. According to the data of 2016, the top export products were traditional products like hazelnut and products, fig and fproducts, raisin, apricot and products, and the top import products were soybean, wheat, sunflower and sunflower products, and corn. There are 18 organic farmers’ markets in Turkey, including the first organic farmers’ market of Turkey established in Şişli district of Istanbul province in 2006 and the last organic farmers’ market of Turkey established in Izmit district of Kocaeli province in 2016. The purpose of this study is to present the situation of organic plant production in Turkey to date and make suggestions for its development.
References
Akgün, T. 2011. Organik tarım. Güney Ege Kalkınma Ajansı. [Online] Available:http://geka.org.tr/yukleme/dosya/organiktarim.pdf (28.9.2017)
Anaç D, Çiçekli M. 2012. Organik tarımda toprak verimliliği ve bitki besleme.(s.45-79). Organik Tarım. Güncellenmiş 2. Baskı. Ankara.
Anonim, 2010. Organik Tarım Kanunu ve Organik Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Ankara, s.112.
Anonim, 2017. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. (BÜGEM). Ankara.
Ataseven Y, Güneş E. 2008. Türkiye’de İşlenmiş Organik Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticaretindeki Gelişmeler, U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, Cilt 22, Sayı 2, 25-33.
Bayram B, Yolcu H, Aksakal V. 2007. Türkiye’de Organik Tarım ve Sorunları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 38 (2), 203-206
Demiryürek, K. 2011. Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu, GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 27-36
Erzurumlu G.S, Söğütlü Z. 2010. Doğadan Bitki Toplayıcıların Salep Orkidelerine Yaklaşımları Üzerine Bir Araştırma,(s.81-85). Türkiye IV.Organik Tarım Sempozyumu 28 Haziran-1 Temmuz Erzurum
İlbaş, A.İ. 2009. Organik tarım. İlkeler ve Ulusal Mevzuat. Eflatun yayınevi, Ankara, s. 267.
İpek S, Destekleri,Çil G.Y. 2010.Uluslararası Ticari Boyutuyla Organik Tarım ve Devlet Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (5:1) s.135-162.
Kızılaslan H, Olgun A. 2012. Türkiye’de Organik Tarım ve Organik Tarıma Verilen Desteklemeler, GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2012, 29 (1), 1-12
Rehber, E. 2011. Organik tarım ekonomisi. Ekin basım yayın dağıtım, Bursa, s.295.
Turhan, Ş. 2005.Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım. Tarım Ekonomisi Dergisi.11(1):13-24.
Ünal M, Aydın Can B, Kutlu T. 2016. Organik Tarımda Geçiş Süreci ve Kocaeli İli Örneği. Bilinçli ve Sağlıklı Yaşam Dergisi. Sayı:12, s 49-57.
www.tarim.gov.tr erişim tarihi,( 24.10.2017)
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.